Untouchables! Kohtaaminen ja yhteiskuntakriittisyys romanttisessa komediassa

Untouchables! Kohtaaminen ja yhteiskuntakriittisyys romanttisessa komediassa

“Untouchables” (2011), ohjattuna Olivier Nakacheksi ja Éric Toledoksi, on ranskalais-italialainen draamakomedia, joka kääntää katseen yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon ironisen huumorin ja koskettavan ihmissuhteen avulla. Elokuva kertoo Philippe’istä, vammautuneesta aristokraatista, joka palkkaa Drissin, Maghrebissa syntyneen nuoren miehen, hoitamaan häntä.

Juonen kehikko

Philippe, tetraplegikona, haaveilee vapaudesta ja itsenäisyydestä. Hän kaipaa ihmistä, joka ei kohtelisi häntä säälin kohteena vaan todellisen ihmisenä. Driss puolestaan tarvitsee töitä, jotka voisivat takaa hänelle paikan “rehellisen” elämän piirissä Pariisissa.

Ensin näyttää siltä, että tämä epätodennäköinen kaksikko ei löydä yhteistä säveltä: Philippe on vaativa ja tyly, Driss taas kapinoiva ja röyhkeä. Ajan myötä he kuitenkin alkavat ymmärtää toisiaan ja kehittää vahvan ja ainutlaatuisen sidoksen.

Driss tuo Philippen elämään hauskuutta ja spontaaneutta, rikkoo jyrkkiä sosiaalisia rajoja ja herättää Philippen naurua – jotain, jota hän ei ole kokenut pitkään aikaan. Toisaalta Philippe puolestaan osoittautuu Drissille hyvänä ystävänä ja mentorina, opettamalla hänelle arvostusta itseään kohtaan ja vastuuta omiin valintoihin.

Näyttelijät ja heidän roolinsa

Elokuvan onnistumiseen suuri merkitys on pääosassa esiintyvillä näyttelijöillä:

Näyttelijä Rooli
François Cluzet Philippe
Omar Sy Driss
Anne Le Ny Yvonne
Roxane Duran Magalie

François Cluzet antaa Philippeä esittäessään uskottavan ja koskettavan tulkinnan. Hän näyttää Philippen haurauden, mutta myös hänen sisimmässä piilevän elämänhimon. Omar Sy taas on loistava Drissina – energinen, hauska ja herkullisen röyhkeä.

Teemat ja viestit

“Untouchables” käsittelee monia ajankohtaisia teemoja:

  • Yhteiskuntaluokkien erot: Elokuva tuo esiin rasismia ja sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, mutta myös ihmisten kykyä voittaa ennakkoluuloja.

  • Vammaisuuden käsittely: “Untouchables” ei ole pelkästään elokuva vammaisista, vaan se tutkii ihmisten välistä kommunikaatiota ja suhteen luomista erilaisen taustan ja kokemusten omaavien henkilöiden välillä.

  • Ystävyyden voima: Elokuvan sydän on vahvassa ystävyyssiteessä Drissin ja Philippen välillä. He opettavat toisilleen tärkeitä elämäntaitoja ja osoittavat, että oikeat ihmissuhteet voivat rikkoa kaikenlaisia rajoja.

Tuotantoarvot

Elokuva on kuvattu Pariisin elegantteihin ja historiallisiin ympäristöihin.

Musiikki on keskeinen osa “Untouchables”-elokuvaa, tuoden mukaan tunnelmaa ja korostaen merkittäviä kohtauksia. Elokuvan soundtrack on yhdistelmä ranskalaisella chansonilla ja afrikkalaisilla rytmeillä – heijastavat Drissin ja Philippen eri kulttuureja ja taustoja.

Jälkivaikutukset

“Untouchables” sai valtaisan suosion sekä Ranskassa että kansainvälisesti, ja se on yhä yksi katsotuimmista ja rakastetuimmista ranskalaisista elokuvista. Elokuva voitti useita palkintoja, mukaan lukien César-palkinnon parhaasta alkuperäiskäännöksestä.

“Untouchables” on sekä koskettava että hauska draamakomedia, joka saa katsojat miettimään omia ennakkoluulojaan ja näkemään ihmisyyden kaunista monimuotoisuutta. Elokuva kannustaa meitä hakemaan yhteyttä toisiimme riippumatta taustasta tai fyysisistä ominaisuuksista, muistuttaen että ystävyys voi syntyä odottamattomista paikoista ja ihmisistä.